Nationaal Park Kellerwald-Edersee

met UNESCO wereldnatuurerfgoed

Ik woon hier in het bos... al heel lang, maar niemand heeft mij ooit gezien en dat vind ik prima! Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is ‘Boggel'.

De boggel (onbekend, geheimzinnig wezen - half plant, half dier)
§

De geschiedenis van het Nationaal Park

Zo was het...

 • Oprichting

  In het district Waldeck-Frankenberg ten zuiden van de Edersee werd met het Nationaal Park Kellerwald-Edersee het eerste nationale park van Hessen gesticht.

 • De eerste poort van het Nationaal Park wordt opgericht

  Het idee voor deze poorten is afkomstig van de ‘Vereniging voor de regio’. De poorten moeten de bezoekers uit de buurten naar de verschillende hoofdingangen van het Nationaal Park leiden. De houten poorten worden gemaakt in de eigen werkplaats van het Nationaal Park.

 • De wilde kat wordt weer gespot

  In 2007 werden er voor het eerst in meer dan 50 jaar weer wilde katten in het Nationaal Park gespot. Sindsdien is er in het Nationaal Park sprake van een verdere uitbreiding en ontwikkeling van de populatie wilde katten.

 • Opening van het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Kellerwald

  Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Kellerwald presenteert in een bijzonder gebouw een interactieve tentoonstelling over het Nationaal Park, inclusief een 4D-bioscoop. Inmiddels is de expositie uitgebreid met andere interactieve onderdelen.

 • De eerste 11 partnerbedrijven van het Nationaal Park

  Deze bedrijven staan voor een sterke samenwerking tussen natuurbescherming en de toerismesector en voor een duurzame ontwikkeling van de regio. Ze zijn gastgever, gebruiken nationale producten, kennen het Nationaal Park als hun broekzak en bieden graag een helpende hand.

 • IUCN-certificering

  Met het certificaat van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) is het Hessische Nationaal Park Kellerwald-Edersee sinds 10 maart het eerste park in Duitsland dat deze hoge onderscheiding van de internationale natuurbeschermingsorganisatie heeft gekregen.

 • Opening "BuchenHaus"

  Met dit op 8 april geopende informatiecentrum is het Nationaal Park Kellerwald-Edersee weer een attractie rijker. Het informatiecentrum, dat nauw verbonden is met het WildtierPark Edersee, biedt bezoekers indrukwekkende inzichten in het ecosysteem van de beukenbossen van Midden-Europa.

 • UNESCO wereldnatuurerfgoed

  Het werelderfgoedcomité van UNESCO heeft op 25 juni in Parijs kerngebieden van het Nationaal Park Kellerwald-Edersee en vier andere Duitse beukenbosgebieden uitgeroepen tot UNESCO wereldnatuurerfgoed. De officiële naam luidt: ‘Beukenoerbossen van de Karpaten en Oude beukenbossen van Duitsland'.

 • Rolstoelpad naar de Quernstkirche

  Dit pad werd in het kader van het optimaliseren van de toegankelijkheid van het Nationaal Park Kellerwald-Edersee voor rolstoelgebruikers als directe, rolstoelvriendelijke route naar de Quernstkirche aangelegd. Dankzij dit ca. 60 m lange pad is de kerk nu ook goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

 • Rolstoelvriendelijk uitkijkplatform

  Dankzij dit nieuwe uitkijkplatform op de Hagenstein kunnen nu ook rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen genieten van het unieke uitzicht over het Edertal.

 • 10 jaar Nationaal Park

  Dit werd uitgebreid gevierd! Het feest ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van het Nationaal Park vond plaats op 25 mei bij het WildtierPark Edersee, op de Eschelberg met het boomkronenpad Edersee en bij de boswachterij Vöhl. Er waren allerlei activiteiten voor jong en oud en men kon van alles te weten komen over het Nationaal Park en zijn ontstaansgeschiedenis.

 • Bouw natuurobservatiepunt

  Naast een rolstoelvriendelijk natuurobservatiepunt in de Rosengrund werd in 2015 een natuurobservatiepunt voor ca. 20 personen in de buurt van de Quernstkirche gerealiseerd. Dit dient voor het observeren van wild en zal voortaan in de bronsttijd worden gebruikt bij begeleide rangertochten.

 • Andere status

  Sinds 1 januari 2016 valt het bureau van het Nationaal Park als speciale instantie binnen de deelstaat direct onder het Hessische ministerie van Milieu, Klimaatbescherming, Landbouw en Consumentenbescherming Het bureau van het Nationaal Park is gevestigd in Bad Wildungen.

 • Uitbreiding Werelderfgoed

  Het UNESCO Werelderfgoedcomité besloot op 10 juli 2017 in Krakau om de voormalige plekken van de "beukenoerwouden in de Karpaten en de oude beukenbossen van Duitsland" uit te breiden met 63 deelgebieden in 10 landen. Ze werden hernoemd in "Oude beukenbossen en beukenoerwouden in de Karpaten en andere regio's van Europa".

Het Nationaal Park is fantastisch! De mogelijkheden om de nieuwe wildernis die in het Nationaal Park ontstaat te ervaren, zijn in de vorm van activiteiten, rondleidingen, exposities en lezingen zeer veelzijdig en afwisselend. Er is voor elk wat wils!

Jutta Seuring (werkzaam bij het bureau van het Nationaal Park als hoofd van de afdeling communicatie, educatie en natuurbeleving)

Zo ziet het eruit...

Impressies uit het Nationaal Park

Ik was echt ontzettend blij toen de regio Kellerwald-Edersee het 1e nationale park van Hessen werd. Ik houd van de natuur en van mijn regio.

Fritz Schäfer

Cijfers & feiten

Een overzicht van alles wat telt...

 • Nr. 1 in Hessen
 • 7688 hectare
 • 50 bergen en bergtoppen
 • 1100 hectare beuken ouder dan 160 jaar
 • 2011 Uitgeroepen tot UNESCO wereldnatuurerfgoed
 • 5 doe-centra en informatiepaviljoens

Ik vind het heerlijk om in de natuur te werken! Als ik bezoekers rondleid door het park en hen dingen uitleg over het bos en de natuur, dan zie ik blije gezichten! En daar word ik blij van!

Hermann Bieber (ranger in het Nationaal Park)

Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Varia...

De mooiste uitstapjes...

UNESCO Werelderfgoed

Het werelderfgoedcomité van UNESCO heeft tijdens zijn vergadering van 25 juni 2011 vijf Duitse beukenbossen opgenomen in de lijst met natuurlijk en cultureel erfgoed, onder andere delen van het Nationaal Park Kellerwald-Edersee in het Waldecker Land.

Deze beukenbossen vormen de belangrijkste overgebleven fragmenten van uitgestrekte oorspronkelijke beukenwouden in Duitsland en zijn vergelijkbaar met andere belangrijke natuurgebieden op aarde, zoals het Yellowstone National Park, de Galapagoseilanden en de Waddenzee.

Officieel heet het werelderfgoed: “Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de eeuwenoude beukenbossen van Duitsland”.

wereldnatuurerfgoed van de beukenbossen
Meer informatie

Het Nationaal Park is min of meer mijn thuis. Of ik nu meedoe aan een rondleiding, of alleen of met vrienden wandel - ik ontdek er iedere keer weer iets nieuws! En de 24 uursmarathon bij de Edersee is ieder jaar opnieuw een te gekke uitdaging...

Thorsten Hoyer (extreem-wandelaar)
loading

Vakantietips van deskundigen