Edersee / Eder / Affolderner See

De Edersee trekt vanwege de talloze watersportmogelijkheden, de rondvaartboten, de rijke visstand en de verschillende bezienswaardigheden bezoekers uit de wijde omgeving, maar ook van dichtbij.

De Eder ontspringt op de Ederkopf in Westfalen en de rivier komt het district Waldeck-Frankenberg binnen bij Hatzfeld. In nauwe bochten slingert hij langs hoog boven het dal gelegen dorpen en bereikt bij Battenberg de Frankenberger Bucht.

Dichtbeboste hellingen kenmerken het dal, dat vanaf Herzhausen wordt gevuld door het water van het stuwmeer. Ooit stroomde de Eder hier in eindeloze kronkels door een afwisselend smal en breed dal langs de Waldecker Schlossberg door de Uhrepforte, een natuurlijke versmalling van het dal, die tegenwoordig wordt afgesloten door de stuwdam.

De stromende rivier werd een stil stuwmeer. Een groot stuk van het Edertal en de bijbehorende dorpen verdwenen daarmee onder de golven. Steile bergwanden werden nieuwe oevers, nauwe zijdalen werden vredige inhammen, rotsige heuvelruggen veranderden in bizarre landtongen. Pas voorbij de Affolderner See, achter de stuwdam, komt de Eder weer te voorschijn en stroomt dan verder tot aan de Fulda.

De Ederdam (1908 tot 1914) werd gebouwd omdat er een groter reservoir nodig was om het Mittellandkanaal te kunnen voeden. Sinds 1960 richt de waterafgifte zich vooral naar de behoeften van de scheepvaart op de Boven-Wezer. Met een hoogte van 48 m, een lengte van 400 m bovenop en 270 m aan de voet, torent de gekromde gewichtsdam hoog uit boven het omringende landschap. Door de bouw ontstond een kunstmatig aangelegd meer van 27 kilometer lengte, met een inhoud van 202 miljoen m3, 69 kilometer oever en een diepte tot wel 42 meter. Op het breedste stuk is het meer 1000 m breed en op het smalste 175 m.

Langs de oevers van de Affolderner See, met een volume van 5,4 miljoen m3 en een wateroppervlak van 180 ha, zijn er diverse recreatiemogelijkheden. Door de zeer snel veranderende waterstanden is zwemmen hier echter levensgevaarlijk en daarom niet toegestaan. Het hele reservoir is aangewezen als beschermd natuurgebied vanwege de hier broedende en rustende watervogels.

Edersee / Eder / Affolderner See
Edersee Marketing GmbH

Hemfurther Straße 14
34549 Edertal-Affoldern
Tel. +49 5623 99980
Fax +49 5623 999830
E-Mail: info(at)edersee.com
Web: www.edersee.com

meer

Dit mag u niet missen

Hierbij past

  • Haus auf dem Kopf in Affoldern am Edersee

    Video: Huis ondersteboven