Het oude Edertal

De geheimzinnige kant van de Edersee komt meestal alleen in de herfst te voorschijn, als de waterstand daalt en de bedding van de Eder te zien is. Dan worden de grafstenen, muurresten en bruggen zichtbaar, die herinneren aan een tijd toen, ongeveer 900 mensen het oude Edertal hun thuis noemden.

De overstroming die het dorp onder water zette, was niet het gevolg van een natuurramp, maar van de bouw van de stuwdam.

De Ederdam werd gebouwd tussen 1908 en 1914, om zodoende een stuwmeer aan te leggen dat de waterstand in de Wezer kon reguleren. Andere doelen waren bescherming tegen hoogwater in de Beneden-Eder, de Beneden-Fulda en de Wezer, en energieopwekking door waterkracht. Dat het meer ook interessant kon zijn voor toeristen, kwam nog bij niemand op.

De inwoners van de drie dorpen Asel, Bringhausen en Berich moesten plaats maken voor de grote wateroppervlakken en hun geboortegrond voor altijd verlaten.

Alleen de verdronken dorpen en de herinneringen bleven over.

Het best bewaarde gebouw is de Ederbrug bij Asel-Süd, met vier bogen. De 60 meter lange brug werd aangelegd tussen 1887 en 1890. Van Alt-Bringhausen en Alt-Berich zijn alleen de begraafplaatsen bewaard gebleven. Voor het water kwam, werden ze met beton overgoten en zijn tegenwoordig bij laag water toegankelijk.

Als de waterstand het toelaat, worden er ook officiële rondleidingen door de verdronken dorpen gehouden.

Informatie en boeking van rondleidingen
Edersee Touristic (Toeristische informatie)
Tel. +49 5623 99980
E-Mail: info(at)edersee.com
Web: www.edersee.com

meer

Dit mag u niet missen

 • PassagiersscheepvaartMaart - oktober

  Passagiersscheepvaart

  De aanlegsteiger van de veerpont ligt vlak naast het oude kerkhof...

  ...

 • Eder RadwegHet Atlantis in de Edersee

  Eder-Radweg

  Het Atlantis in de Edersee te fiets ontdekken...

   

   

Hierbij past