Musea

Het Waldecker Land heeft een ruim aanbod aan tentoonstellingen en musea. Hier komt u meer te weten over het veelzijdige landschap, de geologie en de geschiedenis van de landschappen, maar ook over belangrijke ontdekkingen en uitvindingen op het gebied van technologie en cultuur. Weer andere gunnen u een blik in het dagelijks leven van vroeger. Ontdek de schatten van het Waldecker Land tijdens een bezoek aan een van de vele musea. Het aanbod varieert van het Christian-Daniel-Rauch Museum in Bad Arolsen tot het Wolfgang-Bonhage-Museum in Korbach en het jachtmuseum in Slot Friedrichstein in Bad Wildungen.

Bad Arolsen

Het museum van Bad Arolsen is verspreid over vijf panden met een heel uiteenlopende bouwkundige stijl.
Het Christian Daniel Rauch-Museum toont aan de hand van werken van de beeldhouwer en andere kunstenaars uit de tijd van Goethe de ontwikkeling van de Duitse en internationale beeldhouwkunst in de 19e eeuw. In de westelijke vleugel van het residentieslot zijn tentoonstellingen te zien over moderne kunst en fotografie. De geboortehuizen van de beeldhouwer Christan Daniel Rauch en de historieschilder en illustrator Wilhelm von Kaulbach laten u meer zien over de betekenis van deze belangrijke kunstenaars uit de 19e eeuw, terwijl de tentoonstelling in het chique Beamtenhaus, het Schreibersches Haus, meer vertelt over de geschiedenis van de residentie. Schilderijen en etsen illustreren de schilderdynastie van de Kaulbachs.
Contact:

Museum Bad Arolsen
Schlossstraße 30
34454 Bad Arolsen
Tel. +49 5691 625734
E-Mail: info(at)museum-bad-arolsen.de
Web: www.museum-bad-arolsen.de

Bad Wildungen

Jacht- en legermuseum in Slot Friedrichstein, Museumlandschap Hessen Kassel
Slot Friedrichstein is sinds 1980 in gebruik als tentoonstellingsruimte. Het Museumlandschap Hessen Kassel heeft de locatie sinds 2006 in gebruik. In dit museum is een belangrijke verzameling te bewonderen over de geschiedenis van de jacht en de militaire geschiedenis van de landgraven van Hessen-Kassel.
Contact:
Schloss Friedrichstein
Schlossstraße
Tel. +49 5621 6577
Web: www.museum-kassel.de

Diemelsee

Visionarium Diemelsee
“De natuur interactief bekijken, aanraken en beleven”: het Visionarium toont op speelse en interactieve wijze de hoogtepunten van het natuurpark en de streek. Groot en klein, jong en “ouder” kunnen hier op een boeiende manier zelf op ontdekking gaan. Door middel van aanraken en schuiven leert de bezoeker meer over de Diemelsee, de stuwdammen, de ecologie en het landschap.
Contact:
Visionarium Diemelsee
Kirchstraße 6
34519 Diemelsee-Heringhausen
Tel. +49 5633 91133
E-Mail: info(at)diemelsee.de
Web: www.diemelsee.de

Korbach

Het Wolfgang-Bonhage-Museum Korbach laat de geschiedenis tot leven komen en maakt het deze op een leuke manier begrijpelijk aan de hand van 1000 jaar geschiedenis van stad en mens, voorwerpen uit de belangrijkste goudvindplaats van Duitsland en een fantastische blik op de oertijd. Het ontwerp van het museum is in bouwkundig opzicht een boeiende aanvulling op de musea die de laatste jaren in Hessen zijn geopend.
Het museum van Korbach is heel kindvriendelijk. Op elke afdeling is er een onderwerp of object speciaal voor kinderen. Ze kunnen het herkennen aan de kleur geel.
Contact:
Wolfgang-Bonhage-Museum Korbach
Kirchplatz 2
34497 Korbach
Tel.: +49 5631 53289
E-Mail: museum‎(at)korbach.de
Web: www.museum-korbach.de

Frankenberg

Thonetmuseum & woon-showroom “Thonet Living”
Tijdloze, duurzame producten: heldere, minimalistische lijnen, pure perfectie wat betreft de gebruikte materialen en de constructie. Dat principe wordt bij Thonet al gehanteerd sinds de oprichting in 1819. In het museum, met een totaal oppervlak van ruim 700 m2 op twee verdiepingen, ziet u de hele geschiedenis van Thonet van 1819 tot nu. In deze verzameling zijn behalve de eerste modellen van gebogen hout van de oprichter Michael Thonet (1796 – 1871) ook meubelen in Jugendstil en de Bauhaus-stijl, alsook uit de jaren '50, '60 en '70 te zien. Veel van de getoonde meubelen zijn echte designklassiekers.
Contact:
Museum Thonet & woon-showroom “Thonet Living”
Thonet GmbH
Michael-Thonet-Straße 1
35066 Frankenberg (Eder)
Tel.: +49 6451 508 0
E-Mail: info‎(at)thonet.eu
Web: www.thonet.eu

Waldeck

Achter Slot en Grendel
In het museum “Achter Slot en Grendel” van Slot Waldeck komt u alles te weten over de gruwelijke, maar ook fraaie geschiedenis van de burcht. Te zien zijn hier onder andere een schandpaal, een pijnbank en duimschroeven.
Contact:
Schloss Waldeck 1
34513 Waldeck
Tel. +49 5623 589-0
E-Mail: info(at)hotel-schloss-waldeck.de
Web: www.schloss-hotel-waldeck.de

Willingen

Curioseum
Het Curioseum is een verzameling objecten uit Duitsland en de rest van de wereld en omvat modelschepen, tractoren, micro-auto's, brom- en motorfietsen alsook auto's, maar ook kitsch, kunst en prullaria in allerlei soorten en maten. Hans Schlömer, een inwoner van Willingen, heeft dit allemaal in de loop van zijn leven gekocht, gebouwd, gebruikt en verzameld.
Contact:
Curioseum Willingen - Kitsch, Kunst und Krempel
Düdinghäuser Straße 1
34508 Willingen-Usseln
Tel. +49 5632 62 32
Fax +49 5632 69 066
Web: www.curioseum-willingen.de

Upländer melkboeseum
In de oude melkerij van de voormalige “Upländer Gebirgsmolkerei” is sinds 2002 een museum gevestigd dat helemaal gewijd is aan melk. Hoe melk in het verleden en heden verwerkt werd, staat hier centraal.
Melkcafé
In het pand bevindt zich ook een café met melktuin en een melkerijwinkel. In het museumcafé zijn verschillende gerechten en dranken verkrijgbaar die afkomstig zijn uit de eigen melkerij, of van regionale en ecologische landbouw.
Contact:
Upländer Milchmuhseum
Korbacher Str. 6
34508 Willingen
Tel.: +49 5632 922222
E-Mail: info(at)muhseum.de
Web: www.muhseum.de

meer

Dit mag u niet missen

Hierbij past